Quantcast
Channel: Parròquia de Sant Genís de Vilassar
Viewing all 28 articles
Browse latest View live

Moments de la Semana Santa 2.013


Full número 7. Abril 2.013

$
0
0

Diumenge, 7 d’abril. Museu parroquial.
El proper diumenge dia 7 d’abril, el Museu Parroquial obrirà les portes a totes les persones que el vulguin visitar entre les 12.30 h i les 13.30 h. Recordeu que l'accés al Museu Parroquial es realitza pel carrer Mestra Viladrosa (entrada de les aules de catequesi).


Dimarts, 23 d’abril, Sant Jordi, patró de Catalunya.


Dissabte, 27 d’abril, festivitat de la Marede Déu de Montserrat, patrona de Catalunya.


Festa Major del Sant Màrtirs.

  • 20 d’abril, dissabte, comencem la Novena als Sants Màrtirs. Serà a la seva capella; el dissabte i els diumenges a 2/4 de 8 i seguidament eucaristia a l’altar major; els dies feiners a ¾ de 8 del vespre, i seguidament eucaristia a la mateixa capella.

  • 28 d’abril, diumenge, vigília de la festa major: a 2/4 de 9 del vespre: ofrena de les roses, acte d’obrir els Sants Màrtirs i Renovació del Vot de Poble.

  • 29 d’abril, dilluns, festa major dels Sants Màrtirs: a 2/4 de 12 del migdia: Ofici solemne en honor dels Sants Màrtirs.

  • 30 d’abril, dimarts, segon dia  de la festa major: a les 8 del vespre, missa per a tots el confrares, vius i difunts.

  • 1 de maig, dimecres,últim dia de la festa major: a 2/4 de 9 del vespre: Completes solemnes amb acompanyament d’orquestra, processó, veneració de les relíquies, repartiment de les roses que hauran guarnit la capella durant la festa major i acte de tancar els Sants Màrtirs.


Tómbola del Casal.

Obrirà tots els dies de la festa major. Esperem que ens ajudeu comprant algun número o donant-nos algun objecte que podeu portar a l’església fins el 27 d’abril. Agraïm la vostra col·laboració.

Més moments de la Setmana Santa 2.013

$
0
0

Acabem la Setmana Santa amb un esperit renovat.

La setmana passada vàrem participar a la benedicció del Diumenge de Rams, preàmbul d'una setmana molt intensa pel Cristianisme.

Dijous Sant és el dia per participar en el Sant Sopar.

Divendres Sant, recordàrem la mort de Jesús. És un dia senyalat dins de la Setmana Santa. Un any més, a primera hora del matí es va fer el Via Crucis. El Cos de Portants van portar la imatge del Crist Crucificat durant tot el recorregut al llarg de les 14 estacions. Al mateix temps, el Cos de Portants va tenir l'acompanyament musical del Cor de Setmana Santa amb les peces del Crux Fidelis, Sabat Mater... A la tarda hi va haver la celebració del Divendres Sant, i tot seguit la representació del Retaule de la Passió.

Dissabte al vespre hi va haver la celebració de la Vetlla Pasqual.

I diumenge, va ser Diumenge de Pasqua i de la mona!





Museu Parroquial – Feliç 2n aniversari

$
0
0


Fa dos anys, la Parròquia va inaugurar el Museu Parroquial.
Era el 29 d’abril de 2011, coincidint amb la festivitat dels Sants Màrtirs.

Va ser una proposta que englobava diferents aspectes: conservació del patrimoni religiós, exposar una peces poc conegudes i fomentar el coneixement de la història local.

Aquestes premisses són encara vigents, i és per aquest motiu que el discurs sobre el que transcorre la visita del museu entrelliga la història local, amb l’arquitectura, la història de l’art i el cristianisme.

El Museu Parroquial acompanya l’activitat parroquial amb la obertura mensual de la sala i complementa la oferta lúdico-cultura de Vilassar de Dalt.

Com ja sabeu, el Museu Parroquial està obert el primer diumenge de mes entre les 12.30 h i les 13.30h. També és visitable en jornades puntuals (en programa part). L’entrada és pel carrer de Mestra Viladrosa (entrada aules de catequesi).

Moltes felicitats!!

Pelegrinatge de l'Arxidiòcesi de Barcelona a Roma

$
0
0
El dissabte 18 de maig sortíem de Barcelona amb destinació Roma, acompanyats pel nostre cardenal arquebisbe, Lluís Martínez Sistach, per viure tres dies inoblidables de fe, cultura i germanor.

El primer dia visitàrem algunes de les esglésies més importants de Roma: la Basílica de Santa Maria la Major, situada al cim del turó d’Esquilino, és una de les quatre basíliques papals de Roma, allí tot el grup vam fer-hi una pregària. Continuàrem amb Sant Joan del Laterà, anomenada la “catedral de Roma i del món”. Fou l’església principal  i residència dels Papes des de l’emperador Constantí fins a la construcció de Sant Pere. Després ens apropàrem a la Basílica de Sant Pere Encadenat, on gaudírem d’una de les joies de Roma: “El Moisès” de Miquel Àngel. Va ser erigida al segle V, per guardar al seu interior les cadenes que sant Pere va dur durant el seu empresonament.

El segon dia, ens traslladàrem a la Basílica de Sant Pere, per viure un dels moments més importants del pelegrinatge: la missa presidida pel nou Sant Pare Francesc i concelebrada pel nostre cardenal arquebisbe. Va ser una celebració molt viscuda per tots, emotiva i entranyable. El nou sant Pare ens va transmetre el seu carisma espiritual  en aquest “any de la fe”. A la tarda coneixerem alguns secrets de la ciutat eterna, va ser el moment de baixar sota terra i visitar una de les moltes catacumbes que hi ha a Roma: les de St. Sebastià, ubicades a la Via Appia, és considerada el lloc on van trobar els cossos  de St. Pau i de St. Pere després d’haver estat capturats durant la persecució dels cristians de Valerià. A continuació visitàrem també la Basílica de Sant Sebastià  de les Catacumbes, continuàrem amb la Basílica de Sant Pau Extramurs, la més gran després de la Basílica de Sant Pere.

El tercer dia ens vam traslladar al Vaticà per celebrar una Eucaristia presidida pel nostre cardenal arquebisbe  i on tinguérem el goig de tocar l’orgue de la Basílica de Sant Pere, el temple més important de la cristiandat, que conté  famoses obres d’art com “La pietat”. A continuació  visitàrem tota la Basílica, les tombes dels sants Pares, “La Catedra Petri”, la seu del apòstol sant Pere, que està enterrat al subsòl  i després la plaça, abraçada per columnes, que és l’obra mestra arquitectònica de Bernini. Ja al vespre tornàrem cap a Barcelona, tots contents i reconfortats d’aquests dies tan intensos i fraternals, veient en directe el bressol de la nostra religió  i la bellesa de les obres d’art que envolten tot Roma.

Va ser una experiència que ens va ajudar a tots espiritualment i que sempre portàrem als nostres cors!.

Maria Jesús Guasch








Full número 10. Juliol 2.013

$
0
0
Dissabte 6 i diumenge 7 de juliol. VILAZARI.

En el Museu Parroquial, c/. Mestra Viladrosa, dissabte i diumenge de 10,30 a 13 de la tarda. Accés gratuït.
En aquest Museu es poden veure diferents elements pertanyents a l’església gòtica de Vilassar (construïda entre el 1511 i 1519). Hi ha exposades peces significatives com claus de volta, capitells, mènsules i altres peces conservades.
De manera excepcional, aquests dies es podrà pujar al campanar de la parròquia i gaudir de les seves espectaculars vistes.
En aquest museu i en altres punts d’informació us facilitaran un plànol de localització de diferents elements del gòtic civil que podreu descobrir lliurament passejant per Vilassar.

Arxiprestat de la Cisa. Hospitalitatde la Mare de Déu de Lourdes.  Delegació de Premià de Dalt.
La Delegació prepara el 155è Pelegrinatge a Lourdes que serà del 19 al 23 de setembre. Tots els interessats que vulgueu rebre informació podeu posar-vos en contacte amb Mª Dolors Padrino de Premià de Dalt -635 620 713-  i a Vilassar de Dalt, amb Paquita Cervera, 696 501 636. Les inscripcions son del 2 al 30 de juliol.

A fi de recaptar diners per poder subvencionar el viatge a Lourdes a malalts que no poden fer front a les despeses, estem preparant per el dissabte dia 13 de juliol un sopar a la fresca amb espectacle inclòs, al mòdic preu de 15 € els adults  i 8 € els nens. Hi ha tiquets de la fila cero a disposició de totes les persones solidàries. El sopar tindrà lloc al parc Felicià Xarrie. (Darrera les Escoles Betlem de Premià de Dalt).  Us hi esperem!!! 





Casaments mes de juny.

Oriol Ribet Casademunt i
Gemma Bonet Bruguera.

Ismael Portillo Giménez i
Cristina Bolívar Salzedo.

Marc Riera Baylach i
Anna Oliva Ortiz


Baptismes mes de juny.

Daniel Pérez Fernández
Gerard Espín Sánchez
Carlota Fernández Oliveras
Silvia Jiménez Forcadell
Sergi Ribet Bonet
Arnau Mora Magra
Mateo Sánchez Cortés


Difunts mes de juny.

Carmen Guardia Illa
Montserrat Buixò Tubau
Josefina Gallinat Garcia


La Parròquia participa en el Festival Vilazari 978

$
0
0
Enguany Vilassar de Dalt celebra la II edició del Festival Vilazari 978.
I novament la Parròquia de Sant Genís de Vilassar participa com a entitat col·laboradora en els actes programats.

Concretament s’ofereix la possibilitat de visitar el Museu Parroquial amb els diferents elements conservats de l’església gòtica (s. XVI) i com a novetat, es convida als visitants a pujar al campanar.

El Museu Parroquial tindrà una visita guiada on es comentaran les diferents peces per poder comprendre com era aquesta edificació avui desapareguda.

Per pujar al campanar, que estarà obert al públic en el mateix horari que el Museu Parroquial, es demana seguir les indicacions dels responsables. Així mateix, es demana que els menors pugin acompanyats pels pares.

El Museu Parroquial està oberta cada primer diumenge de mes, i en especial pel Festival Vilazari 978, es podrà visitar entre les 10.30 h i les 13.00 h el dissabte dia 6 i el diumenge dia 7 de Juliol.





Edició 2013 del Vilazari 978

$
0
0
Entre el diumenge 30 de juny i el diumenge 7 de juliol de 2013 Vilassar de Dalt ha recuperat el seu passat medieval amb un conjunt d’actes emmarcats dins del Festival Vilazari 978.

Durant els dies laborables de la setmana un conjunt de conferències, tallers, visites i fins i tot pel·lícules de cinema han servit per escalfar motors de cara un cap de setmana d’intensa activitat.

Dissabte i diumenge tot el poble ha viscut el festival. Hi ha hagut molta activitat: visites al castell, al museu, la fira, rutes per descobrir finestrals i matacans combinats amb violentes batalles de cavallers i una magnífica exhibició de falconeria. Al vespre un sopar amb música (amb els porcs que van estar tot el dia donant voltes sobre el foc) posava una mica de pausa per respirar a una agenda frenètica.

El Museu Parroquial i el campanar:
La Parròquia de Sant Genís també va estar present en el Vilazari 978 amb la obertura del Museu Parroquial tal i com ja es va fer l’any passat.
Així mateix, i per complementar la visita, hi havia la possibilitat de fer una visita al campanar.
La proposta va tenir una resposta magnífica. Dissabte hi va haver unes 130 persones que van visitar el museu i el campanar. Diumenge, el volum de visites es va triplicar i van ser unes 350 persones les que varen acostar-se a les dependències de la parròquia per disfrutar d’aquesta proposta.
En xifres rodones es pot dir que hi van haver 500 persones que van pujar els 120 graons que separen les dependències del Museu Parroquial de les campanes.


La resposta va ser magnífica.
Davant de la importantíssima resposta (que va arribar a col·lapsar un parell de vegades el Museu Parroquial), des de la Parròquia s’estudiarà la possibilitat de compaginar la visita del Museu Parroquial (que està obert cada primer diumenge de mes) amb la visita al campanar, ja que hi va haver moltes peticions en aquest sentit.


El Festival Vilazari 978 interessa i molt, no només a la gent de Vilasar (de Dalt) sinó que també crida l’atenció als falcons i als vilassarencs (de mar).




Respecte la curiositat dels falcons:
Dissabte a la tarda-vespre, un dels falcons que feia el darrer espectacle de la tarda es va espantar amb el fum del foc que hi havia encès per coure els tres porcs pel sopar.
Es va espantar i es va anar a refugiar ni més ni menys  que ... al castell.
El falconer es pensava que el pobre ocell havia caigut per una xemeneia d’una de les cases de la Font de la Teula, però amb el detector d’ones que porta cada animal el van detectar a dalt de la teulada Sud-Est del castell.
Van trucar a la porta i els van deixar passar sense cap problema.
Com que el pati del castell té molts arbres, el falcó no podia fer un vol que li permetés aterrar bé sobre el guant del falconer, així que va canviar de perspectiva i va fer unes quantes voltes fins els pins de cal Marqués.
El falconer el va cridar i va tornar a posar-se sobre la teulada. Realment, és un punt des d’on tenia una visió fantàstica de l’entorn. Segons el mateix falconer, l’ocell confirmava  l’excel·lent ubicació del castell.
El falcó va tornar a volar per sobre el castell a una velocitat de vertígen fins que es va posar sobre un xiprers molt alts que hi ha a l’altre banda del torrent del Fondo, a dalt de tot dels pins del Marqués. El falconer no va tenir més remei que acostar-s’hi i va cridar-lo des de les feixes de sota els pins. Llavors el falcó va ser cridat novament i el falconer el va poder recuperar.
Per no haver de donar la volta pel passatge de les Ermites, va ser convidat a creuar novament el pati del castell (amb el falcó posat sobre el seu braç), i des d’allà, va fer una entrada triomfal a la plaça del Teatre on va ser rebut amb aplaudiments.

De la visita dels vilassarencs (de mar), tot i que fins el 1784 érem tots junts, un sol poble:
Els membres del CEV (Centre d’Estudis Vilassarencs de Vilassar de Mar) van pujar a Vilassar de Dalt) per conèixer el castell, i un cop hi van haver fet la visita es van acostar a descobrir el Museu Parroquial i el seu campanar.

De les peces de l’església gòtica que es conserven en el Museu Parroquial els va interessar molt la clau de volta de Sant Elm (patró de pescadors i mariners). Òbviament els hi feia referència directa ja que ells eren el nostre barri – raval de mar. També va sortir la referència a l’arribada dels Sants Màrtirs i l’anècdota del robatori d’una de les relíquies.
Un cop feta la visita del Museu Parroquial i abans de veure la reixa de la rectoria i la portalada gòtica de la nostra Parròquia de Sant Genís, vàren pujar, com era pertinent, al campanar.
Durant la seva visita van fer unes fotos que ens han fet arribar, i que les pengem acompanyant aquestes línies com a mostra d’agraïment i per fer palesa la tònica habitual durant les dues jornades: l’ambient lúdico-festiu combinat amb el descobriment d’un edifici únic com era la nostra església.

La Parròquia vol agraïr la gran resposta que hi va haver. Moltes gràcies a tots, l’església sempre té les portes obertes a tothom.






Full núm. 11. Agost 2013

$
0
0
Despatx parroquial.  El mes d’agost estarà tancat el despatx parroquial. Per qualsevol consulta es poden fer a la sagristia abans de les misses,

Dissabte,  24 d’ agosta les 7 de la tarda, brandada de campanes anunciant la Festa Major.

Diumenge,  25 d’agost a 2/4 de 12 del mig dia, Ofici Solemne en honor de Sant Genís d’Arlés, notari i Sant Genís de Roma, comediant, tots dos titulars, Màrtirs i copatrons de la nostra parròquia. En acabar hi haurà la veneració de les relíquies dels sants i cants dels goigs.

Dilluns, 26 d’ agost, a les 8 del vespre, Missa en memòria dels veïns del poble que han mort durant el darrer any.



Casaments juliol

Rafael Baena Vela i  
Mireia Aragon Catarineu

Jonathan Vico Torrillas i
Sonia Leira Ruiz

José Manuel Garcés Bravo i
Ana Maria Arribas López  
Baptismes  juliol

Susana Martín Escoda

Pere Màrtir Sayol Garcia

Martí Botella Blanes

Marc Barceló Zuluaga

Adrià Monjonell Renom

Difunts juliol

Rosa Maria Gesa Piferrer


Missa a la Virgen de la Fuentsanta i trobada a la Cisa

$
0
0
Diumenge dia 8 de setembre a la tarda es va celebrar la missa de la Virgen de la Fuentsanta.

Una quarantena de persones del poble, la majoria del barri de la Galvanya, van participar de l'ofici presidit pel Pare Agustí.

És un motiu de trobada després de la Festa Major.
La celebració de la festivitat va acabar amb una mica de berenar per a tots els assistents: un tall de coca de sucre i un porronet de vi.

Just acabada la festa, es va posar a plovisquejar.

Així mateix, a la mateixa tarda de diumenge, la Cisa acollia la Festa dels Malalts de l'Arxiprestat. Mn. Jordi Illa i una representació de la parròquia van participar-hi.

Full número 12. Setembre 2.013

$
0
0
Diumenge, 1 de setembre. Museu parroquial.
Aquest diumenge 1 de setembre, el Museu Parroquial obrirà les portes a totes les persones que el vulguin visitar entre les 12.30 h i les 13.30 h. Recordeu que l'accés al Museu Parroquial es realitza pel carrer Mestra Viladrosa (entrada de les aules de catequesi

Diumenge 8 de setembre, Santuari de la  Cisa. Aplec de Malalts i Gent Gran.
Com cada any, ens trobarem als peus de la Mare de Déu de la Cisa els nostres malalts, la gent gran i els visitadors de malalts. Serà a la tarda d’aquest diumenge.

Diumenge 8 de setembre. Missa en honor de la Mare de Déu de la Fuensanta.
A la plaça Mercè Comas, missa en honor a la Mare de Déu de la Fuensanta. Seràa les 17,30 hores de la tarda.

Diumenge 15 de setembre. La Mare de Déu dels Dolors.
Celebració solemne a la missa de les 11,30 del matí. En aquesta eucaristia son convocades molt especialment a les congregants de la Marede Déu dels Dolors.

Diumenge 15 de setembre. Festa del Sant Crist del Camí del Mig.
Aquest diumenge, a les 17 hores, celebrarem davant mateix de la capella del Sant Crist del Camí del Mig, la festa de la Exaltació de la Santa Creu. En acabar la missa, com cada any, festa popular.




Defuncions juliol i agost.

Francisco Sola Muñoz
Pabla Morote Guirao
Joan Monferrer Miralles
Rosa Prat Mataró
Maria Roca Buixó



Jornades Europees de Patrimoni (29/09/2013) al Museu Parroquial

$
0
0
El proper diumenge dia 29 de setembre es celebren les Jornades Europees de Patrimoni.

És una iniciativa a nivell europeu amb la que es vol donar un impuls a través de la promoció cultural del patrimoni.

Enguany, Vilassar de Dalt participa en aquesta programació conjunta amb la possibilitat de visitar el Museu Parroquial.

La visita es farà el diumenge 29 de setembre de 2013 entre les 11.00 h i es 13.30 h.L'accés es realitza per la porta del carrer Mestra Viladrosa (aules de catequesi).

A part de poder gaudir de les peces conservades de l'església gòtica de Sant Genís de Vilassar (1519), la Parròquia també farà una jornada de portes obertes per pujar el campanar.

Esteu tots convidats!


34 Festa del Sant Crist

$
0
0
El proper diumenge 22 de setembre de 2013 es celebra la 34 Festa del Sant Crist.

Els actes començaran a les 17.00 h al peu de la capella i hi haurà un ofici religiós. Tot seguit es farà una mostra de diferents balls.

Acompanyant els actes, el Museu Arxiu de Vilassar de Dalt i el Centre d'Estudis Vilassarencs han preparat una exposició de petit format entorn de la capella del Camí del Mig.

Si voleu consultar el programa clickeu sobre la imatge del programa de la festa i aquest es farà més gran.

Hi sou convidats!


22 09 2013 - Festa de la Creu

$
0
0
El passat diumenge 22 de setembre es va celebrar la 34ena Festa de la Creu a la Capella del Sant Crist del camí del Mig.

Els actes, acompanyats d'una molt agradable tarda de finals d'estiu, van iniciar-se amb la celebració de l'ofici presidit per Mn. Jordi Illa, acompanyat de Mn. Joaquim Vives i Mn. Aureli Gómez de Cadiñanos i el diaca de Santa Maria i Sant Josep de Mataró.

Tot seguit van iniciar-se els balls, tos ells de modalitats molt diverses.

Paral•lelament es van repartir els obsequis entre les nombroses persones assistents que van omplir totes les cadires disponibles. Tothom va tenir la seva planta de record.

Entre les activitats programades hi va haver la presentació d'una exposició sobre les capelles, especialment centrada amb la Capella del Sant Crist al Camí del Mig (Vilassar de Dalt - Vilassar de Mar - Cabrils) i la del Sant Crist Mujal (Cabrera - Vilassar de Mar - Cabrils). Els plafons anaven firmats pel Centre d'Estudis Vilassarencs (Vilassar de Mar) i el Museu Arxiu de Vilassar de Dalt (Vilassar de Dalt). Aquesta exposició està previst que sigui itinerant i pugui ser visitada al Museu Arxiu de can Banús.

Des de la organització es va agrair la presència dels preveres, la de les diferents autoritats presents, i molt especialment la del públic assistent.

La representació de Vilassar de Dalt estava encapçalada pel Sr Xavier Godàs (alcalde), Sr Benet Oliva (tinent d'alcalde), Sr Xavier Yelo (regidor de cultura) i el Sr Francesc Solà (regidor).

Si algun lector té més interès, adjuntem un link per poder veure els plafons de l'exposició: www.cevilassarencs.org/lescreus

Des del blog volem felicitar la organització per la feina feta.






28 06 2013 - Jornades Europees de Patrimoni 2013

$
0
0
Vilassar de Dalt, un any més, ha estat present a les Jornades Europees de Patrimoni 2013. En aquesta ocasió, la nostra població ha estat representada pel Museu Parroquial.

El Museu Parroquial ha obert novament les portes per acollir els visitants que descobreixen l'església gòtica del nostre poble.

Enguany, dins del discurs museístic, el Museu Parroquial ha incorporat una nova imatge a la col·lecció fotogràfica que acompanya les peces, mostrant una reproducció del quadre de J. Serra de 1874 de la plaça de la Vila.

Aquest reproducció ajuda a explicar l'evolució de la vila i de l'església enriquint la informació que es dóna. La reproducció ha quedat situada a l'entrada de la sala del museu per ajudar a situar el visitant.

El Museu Parroquial és una col·lecció viva a través de la qual recuperem la història local i la d'un dels edificis més importants del municipi.

La parròquia us convida a gaudir de les peces, i si us atreviu amb els 120 graons, també podeu pujar al campanar.










23 11 2013 – Visita dels Amics de l’Art Romànic de Sabadell

$
0
0
Diumenge 23 de novembre el Museu Parroquial va obrir les portes per rebre un grup de 50 persones que estaven visitant diferents poblacions del Maresme per gaudir del patrimoni gòtic maresmenc.

La sortida estava organitzada pels Amics de l’Art Romànic de Sabadell en col·laboració amb el Dr. en Història de l’Art Joaquim Graupera.

La visita a Vilassar es va fer amb dos recorreguts.

Des de can Villà del Torrent es va poder gaudir d’una vista realment esplèndida del castell. Després el grup va poder fer una descoberta de la sagrera de Vilassar i es va visitar el Museu Parroquial.

La sortida també consistia en una visita a Vilassar de Mar (Museu de la Mina Vella) i la jornada va acabar amb la visita a l’església de Teià.


Adjuntem unes imatges de la Sandra Cabespina per il·lustrar diferents moments de la visita.





13 12 2013 .- Conferència al Museu Arxiu

$
0
0
Divendres dia 13 de desembre a les 20.00 h farem una conferència a la sala d'actes del Museu Arxiu titulada "Del Pessebre a la Creu, el Jesús històric" a càrrec de l'historiador, arxiver i professor de la FTC Sr Alexis Serrano.

Serà la prèvia a la presentació  de l'exposició "Les Creus de Terme al Vilassar històric".

Us convidem a participar-hi.
L'exposició es podrà visitar durant les festes de Nadal juntament amb el Pessebre Monumental de can Banús.





13 12 2013 Les Creus de Terme

$
0
0
El passat divendres es presentà a la sala d'actes del Museu Arxiu Municipal l'exposició "Les Creus de Terme al Vilassar històric".

En un treball conjunt realitzat entre el Centre d'Estudis Vilassarencs (Vilassar de Mar) i el Museu Arxiu Municipal (Vilassar de Dalt) es va elaborar una exposició conjunta sobre uns elements del patrimoni històric i religiós compartits entre els dos municipis.

El treball estava emmarcat dins del programa d'actes de la 34ena Festa del Sant Crist. Divendres, es presenta l'exposició per iniciar un recorregut per diferents pobles de la comarca, i l'inici és a Vilassar de Dalt.


Full número 19. Abril 2014

$
0
0
Diumenge, 6 d’abril. Museu parroquial.
El proper diumenge dia 6 d’abril, el Museu Parroquial obrirà les portes a totes les persones que el vulguin visitar entre les 12.30 h i les 13.30 h. Recordeu que l'accés al Museu Parroquial es realitza pel carrer Mestra Viladrosa (entrada per les aules de catequesi).

Grup de la llana.
Dimarts, 8 d’abril a la tarda.

Horaris Setmana Santa.
  • Dijous, 10 d’abril. Celebració Comunitària de la Reconciliació a les 8 del vespre.
  • Divendres 11 d’abril. Celebració del Divendres de Passió. Eucaristia dedicada a la Mare de Déu dels Dolors. Acabada la missa, reconeixement a la Mare de Déu per la Confraria,
  • Diumenge de Rams, 13 d’abril. La missa del Hospital s’avança un quart d’hora. La benedicció solemne de Rams a l’església parroquial a 2/4 de 12 del migdia.
  • Dijous Sant, 17 d’abril. A les 8 de vespre a la parròquia.
  • Divendres Sant, 18 d’abril.Via Crucis pels carrers de la Vila: a ¾ de 8 del matí. Celebració de la Mortdel Senyor a 2/4 de 7 de la tarda a la parròquia. Retaule de la Passió, al vespre a la parròquia.
  • Vetlla Pasqual, dissabte 19 d’abril a les 10 del vespre a la parròquia.
  • Diumenge de Pasqua. Queda suprimida la missa de 2/4 de 9 del matí.

ACTES AMB MOTIU DE LA FESTA MAJOR SANTS MARTIRS 2014

NOVENA ALS SANTS MÀRTIRS, DEL 20 AL 28 d'abril
Diumenge 20, a 2/4 de 8 del vespre. A les 8, Missa a l'altar major.
Del dilluns 21 al divendres 25, a 3/4 de 8 del vespre. Seguidament Missa a l'altar dels Sants Màrtirs.
Dissabte 26 i diumenge 27, a 2/4 de 8 del vespre. A les 8, Missa a l'altar major.
Dilluns 28, a les 7, Missa a l'altar dels Sants Màrtirs i seguidament darrer dia de la Novena.
Dimarts 29, queda suprimida la missa de les 8 del vespre a la parròquia.

DILLUNS 28 d'abril, VIGÍLIA DE LA FESTA MAJOR
A 2/4 de 8: Cercavila amb les comparses de la Festa Major cap a la plaça de la Vila.
A les 8, a la plaça de la Vila: Concentració i entrada a l'església amb les roses dels Sants Màrtirs.
Seguidament: Ofrena de les roses, Ball dels Gegants antics, acte d'Obrir els Sants Màrtirs, cant dels Goigs i renovació del Vot de poble a càrrec del Sr. Alcalde.
En acabar: Toc de campanes i enlairament de coets.

DIMARTS 29 d'abril, festivitat dels Sants Màrtirs
A 2/4 de 12 del migdia: CONCELEBRACIÓ EUCARÍSTICA EN HONOR DELS SANTS MÀRTIRS presidida pel Dr. Ignasi Xavier Fuster Camp, rector del Masnou, acompanyat pels preveres vinculats a la nostra parròquia i els de les parròquies de l'arxiprestat. En acabar, veneració de les relíquies i cant dels Goigs.

DIMECRES 30 d'abril
A les 8 del vespre, a l'altar dels Sants Màrtirs: Missa pels confrares difunts des de l'anterior festa major.

DIJOUS 1 de maig, últim dia de la Festa Major
A 2/4 de 9 del vespre: Completes solemnes amb els antiquíssims interludis musicals interpretats per l'orgue i l'orquestra, Processó per la plaça de la Vila, Veneració de les relíquies, cant dels Goigs, repartiment de les roses i acte de Tancar els Sants Màrtirs.

Tómbola del Casal.
Obrirà tots els dies de la festa major. Esperem que ens ajudeu comprant algun número o donant-nos algun objecte que podeu portar a l’església fins el 27 d’abril. Agraïm la vostra col·laboració.


2014 04 18 Via Cruxis

$
0
0
L’any litúrgic té dos moments molt importants: Nadal i Pasqua, o dit d’una altra manera, el Naixement i la Mort i Resurrecció de Crist. Des de la visió cristiana, més important el segon que el primer, ja que és l’acte sublim de l’entrega cap als altres.

Així doncs, dins de la Setmana Santa hi ha dos moments molt senyalats: el primer és la institució de l’Eucaristia i la Vetlla Pasqual, precedit del record de la mor de Crist en el Via Cruxis.

La processó del Via Cruxis va començar a les 8.00 h del matí de divendres (Divendres Sant). El Cos de Portants van davallar la figura de Crist Cruxificat per donar pas a l’inici de la Processó.

La comitiva va presidida pels membres del Cos de Portants que porten el Pendó. El pendonista va flanquejat pels cordonistes. El Pendó és de color negre, amb la corona d’espines i gotes de sang.

Presideix la imatge de Jesús crucificat. És una imatge de Jesús mort amb la ferida de la llançada al costat.

A Jesús clavat a la creu se’l representa de dues maneres.

  • Figura amb el cap dret (vertical). Correspon a una imatge de patiment, encara és viu.
  • Figura amb el cap inclinat. És un Jesús que ha expirat, ha mort. La ferida al costat és la que li feu el soldat romà per comprovar si encara vivia.


El Cos de Portants, vestits amb la vesta (túnica o vestit llarg) negra i les trinxes (cinturons o correatges) es relleven per portar la imatge. Hi ha el portador, que és qui físicament carrega la imatge i els dos cordonistes, que l’acompanyen per cada costat. El Cos de Portants resta atent per a qualsevol incidència.

Hi ha uns punts dins del recorregut que presenten dificultat. La pujada de les monges i la pujada cap a la Massa per l’esforç físic que representen, i el pas per davant de can Dimas ja que l’estretor del carrer no permet marge d’error al portador.

El Cor del Cos de Portants acompanyen les parades de les diferents estacions amb les cançons del Crux Fidelis, Sabat Mater, Adoramus.

El Crux Fidelis és un vers que posteriorment va ser musicat escrit per Sant Venanci fa 1500 anys. El Sabat Mater és un himne a la Mare de Déu (hi ha dues versions musicals). I l’Adoramus és un motet.

Acompanyem aquestes línies amb diferents imatges:

  • L’altar, totalment desvestit. És una imatge única durant l’any, representatiu del moment que vivim durant la Setmana Santa

  • L’altar de la Capella del Santíssim, amb una imatge singular també d’aquests dies

  • Imatge del Via Cruxis, correspon al carrer de la Mare de Déu del Carme: entre l’estació de Cal Tendre i la de Cal Doctor.

  • Imatge del Pare Agustí en el mateix tram

  • Canvi de portador a l’estació de Cal Doctor

  • Estació del Jardinets. És un moment important ja que s’ha fet la pujada de les monges des del carrer de Sant Joan

  • El Cor del Cos de Portants a l’estació dels Jardinets


  • Imatge dels Pendonistes del Cos de Portants (entre el carrer de l’Hospital – Anselm Clavé i el carrer de Sant Antoni)


  • Estació als Jardinets de Sant Jordi. És una imatge molt interessant ja que hi ha el Cos de Portants al complet amb el Pare Agustí. Al fons, hi ha la fornícula – capelleta de can Pey, on hi ha la imatge de Crist Cruxificat. A nivell de recorregut és un punt important ja que la imatge ha pujat el carrer Mestra Viladrosa.





  • Moment sempre espectacular i curiós. El Cos de Portants “ajeu” la imatge per poder entrar a l’església per la porta gòtica.



Viewing all 28 articles
Browse latest View live